Despre noi

FAQ  OccRo  (cadru fdm de idei si principii ale miscarii)

1.       Ce este Occupy Romania/ Ocupam Romania si care este scopul sau?
O miscare non-violenta, neinstitutionalizata, fara lideri, indreptata spre recastigarea drepturilor fundamentale ale omului, spre instaurarea unei democratii reale care sa asigure participarea cetatenilor la deciziile care ii afecteaza, spre revigorarea morala, sociala si economica a tarii noastre si a lumii.
Membrii miscarii sunt constienti ca sistemul in care traim este profund dezumanizant, ca multe din legile si metodologiile de aplicare ale acestora au contribuit si contribuie in continuare la protectia coruptiei, a discriminarii, a incalcarii drepturilor fundamentale ale omului si constitutiei. In acelasi timp, ei realizeaza si ca nu acestea sunt cauzele principale ale raului generalizat care a minat din interior tara noastra si lumea, in general, ci lacomia si lipsa de constiinta a oamenilor, pasivitatea, egoismul si lasitatea, care au fost potentate de lipsa unei reale educatii morale si a unui sistem real de validare morala a faptelor politice, sociale  si economice, care sa vina din partea societatii civile.
Este scopul comun al membrilor OccRo sa stimuleze si sa contribuie la ocuparea reala a Romaniei, in toate sferele existentei sale, cu valorile fundamentale ale umanitatii (iubire de aproape, compasiune, libertate, solidaritate, fraternitate, cooperare, toleranta, iertare, generozitate, bunatate, rabdare, perseverenta, spirit de sacrificiu), care sa inlocuiasca non-valorile abrutizante ce au ajuns sa controleze vietile oamenilor, sa le deformeze sufletele si sa le aboleasca constiintele.
Membrii OccRo vad acest lucru posibil prin solidarizarea şi acţiunile concertate ale tuturor oamenilor care trăiesc după aceste valori.
2.       Care este viziunea comuna a membrilor OccRo?
O lume fara razboaie, fara crime si conflicte fratricide, in care mediul sa fie conservat si protejat, in care drepturile materiale si spirituale fundamentale ale oamenilor sa fie asigurate, in care dincolo de legi, constitutii si carte sa stea legea fundamentala a iubirii si compasiunii, ca si criteriu fundamental al validarii oricaror conventii si realizari umane. O lume in care puterea de decizie si creatie, mijloacele de munca si bogatia sa nu fie apanajul unei minoritati a populatiei, ci sa fie distribuite in cea mai mare masura tuturor oamenilor, in masura justa a contributiei lor la binele colectiv.
3.       Care sunt mijloacele prin care se intentioneaza realizarea scopului OccRo?
Toate mijloacele posibile de rezistenţă non-violentă la deciziile şi acţiunile oricarei institutii, organizatii sau persoane care incalca drepturile fundamentale ale omului si constitutia. Complementar, toate mijloacele constructive, non-violente posibile care servesc promovarii valorilor fundamentale de care este legat scopul miscarii. (de detaliat, eventual pe un alt pad – cu tipuri de actiuni)
 
4.       Ce raportare  avem fata de autoritatile statului?
Autoritatile statului sunt parteneri de dialog, tratati cu respect, fata de care avem o atitudine conforma cu legislatia tarii, cu exceptia cazurilor in care acestea, prin reprezentantii lor, incalca legislatia sau se refera la un aspect al acesteia despre care se poate demonstra ca este neconstitutional sau incalca drepturile fundamentale ale omului.
5.       Ce raportare au membrii OccRo fata de politica si sistemul economic actual? 
Membrii miscarii sunt liberi, in ce priveste preferintele sau afilierea lor politica. Totusi, in cazul in care vreunul dintre membrii prezinta sau intentioneaza sa propage ideologii politice care se afla in contradictie cu scopul miscarii (exemplu: fasciste, comuniste, extremiste,xenofobe) el nu beneficiază de dreptul de a le sustine in adunari si nici pe acela de reprezentare al miscarii. Daca el isi aroga aceste drepturi, este important ca alti membrii, mai ales daca acestia fac parte dintre organizatorii si purtatorii de cuvant ai miscarii, sa atraga atentia asupra contradictiilor ireconciliabile intre pozitia reprezentata de el si cea a miscarii. In orice caz, urmarim sa evitam transformarea platformei de expimare libera a OccRo, intr-o platforma politica, ca si confiscarea miscarii de catre orice ideologie partinica. Considerand ca solutiile cele mai bune ale problemelor se afla chiar la oamenii care au respectivele probleme si nu la reprezentantii lor politici, miscarea promoveaza sistemele descentralizate bazate pe participare egala la deciziile de interes comun, cooperare, solidaritate, inovatie, ca si obtinerea de beneficii in functie strict de aprecierea comuna a muncii depuse, in toate sferele vietii sociale si economice. Reprezentantii diferitelor grupuri active la nivel social, nu vor avea putere de decizie pentru acestea, pentru ca deciziile se vor lua in maniera participativa de catre membrii acestora. Din perspectiva membrilor  miscarii, o reala justitie sociala si egalitatea de sanse a cetatenilor  nu se pot realiza decat prin intermediul unor asemenea sisteme.
6.       Ce raportare are OccRo fata de societatea civila?
Miscarea este deschisa catre orice colaborare si forma de sustinere reciproca in relatia cu membrii societatii civile, atata timp cat exista o armonie intre actiunile acestora si scopul general al miscarii. Spre deosebire de organizatiile neguvernamentale, OccRo este si trebuie sa ramana libera de orice dependenta de institutii sau organizatii, publice sau private, indiferent daca se bucura sau nu de sprijin din partea acestora. Astfel, colaborarea sau sustinerea venita din partea membrilor OccRo, nu se poate indrepta spre imaginile si performantele unei organizatii sau institutii, ci numai spre anumite obiective ale acesteia, considerate a fi de interes comun. OccRo nu stabileste, de fapt, relatii cu organizatii sau institutii, ci membrii ai OccRo stabilesc relatii cu oameni din aceste organizatii, care urmaresc respectivele obiective de interes comun, in cadrul specific al organizatiei respective.
7.       Ce raportare au membrii OccRo fata de religie?
 Membrii miscarii sunt adepti ai mai multor religii si credinte, care se respecta reciproc.  Discutii si dezbateri libere legate de credinta se pot desfasura in cadrul miscarii, dar fara ca miscarea in sine sa capete un aspect misionar, promovand in mod programatic o anume ideologie religioasa, spirituala sau atee.
8.       Exista organizatii sau persoane care dirijeaza din umbra OccRo?
Nu exista asemenea organizatii sau persoane si nici nu pot exista atata timp cat miscarea ramane un model de democratie participativa, in care toti membrii au dreptul sa se implice activ in procesele de constructie de solutii si de luare a deciziilor.
9.       Care este raportarea OccRo la celelalte miscari Occupy?
Un raport care implica prietenie, solidaritate si cooperare intre membrii sai si ai celorlalte miscari, dar nu mimetism, dominatie sau subordonare. Acelasi raport este  valabil si Intre OccBuc si celelalte miscari locale din tara.
10.   Cine si cum se poate implica in miscare? Cine reprezinta public miscarea?
 Oricine considera ca miscarea ii poate reprezenta aspiratiile si interesele se poate implica. Nu exista nici un fel de adeziune scrisa, iar participarea la miscare nu se poate aprecia decat in functie de implicarea efectiva in actiunile acesteia.
Miscarea poate fi reprezentata public de orice membru al sau, ale carui cuvinte si fapte se afla in acord cu scopul miscarii.
11.   Care sunt recompensele celor care se implica in miscare?
 Toate recompensele pe care oamenii si circumstantele vietii le pot oferi, cu exceptia celor materiale: aprecierea, fraternitatea, dragostea, sustinerea morala, invatarea, cultivarea calitatilor mintii si inimii. Si, in plus fata de acestea, speranta si credinta ca, alaturi de ceilalti membrii ai miscarii, vor reusi sa declanseze o schimbare in bine a societatii si a oamenilor.
12.   Care este organizarea interna a miscarii, cum se iau deciziile, cum se planifica si se realizeaza actiunile miscarii? Care sunt rolurile celor ce activeaza in ea? (ideile de baza)
Advertisements
  • Top Clicks

    • None
%d bloggers like this: